Štát bude s prevodom akcií SPP súhlasiť, len ak si posilní postavenie

07.12.2012 Bratislava

Bratislava 6. decembra (TASR) – Štát bude pri prevode 49-% podielu na iného menšinového akcionára v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP), a. s., súhlasiť len vtedy, ak si v nej štát posilní svoje postavenie.

"My budeme súhlasiť s takýmto prevodom len vtedy, ak si štát posilní svoje postavenie v SPP. Nič iné nemáme čo púšťať. V spoločnosti Eustream bude mať štát naďalej 51 %, presne takisto ako teraz," uviedol dnes po skončení rokovania vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Dnešné prvé kolo rozhovorov (o SPP, pozn. TASR), ktoré sme mali na rokovaní vlády a chceme o ňom znovu hovoriť 12. decembra, kedy pravdepodobne prijmeme aj nejaké rozhodnutia, naznačujú, že štát bude mať významne silnejšie postavenie v SPP, ako to bolo doteraz. Aká to bude forma, ako to bude vyzerať, o tom hovorme 12. decembra, keď schválime transakčné dokumenty, pretože existujú viaceré varianty postupu," priblížil.

Pripomenul, že štát v SPP nepredáva nič. "Štát má 51 % akcií SPP, ale nemá v tejto spoločnosti žiadne postavenie, pretože vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) sprivatizovala SPP tak, že 49-% francúzski a nemeckí akcionári si s týmto podnikom doslova robili, čo chceli," poznamenal.

"Nemeckí a francúzski akcionári sa rozhodli po tom, čo zarobili, že 49-% podiel predajú ďalšiemu zahraničnému investorovi. My sme tretia strana tejto transakcie. Máme jedinú možnosť, a to dať súhlas alebo nesúhlas na takúto transakciu. Preto jediné, čo nás zaujíma v tomto okamihu je, či si dokážeme vylepšiť postavenie štátu ako 51-% akcionára pri novom partnerovi, ktorý príde do SPP," dodal.
 

Vyberte región